Często nie doceniamy roli posiłków w formie płynnej. Są one lekkostrawne, pełne witamin i składników mineralnych i w zależności od pory roku, mogą nas rozgrzewać albo chłodzić. Koktajle, soki i zupy powinny być stałą częścią naszej diety.
Soki i koktajle to kopalnie składników odżywczych
Zacznijmy od tego, że sok czy koktajl powinien być liczony jako jeden z posiłków. Pomimo że są zdrowe, to również mają kalorie i powinniśmy je spożywać jako II śniadanie albo podwieczorek. Dla większej sytości możemy połączyć płynną przekąskę z garścią orzechów, które dostarczą nam dawkę zdrowych kwasów tłuszczowych.
Z czego powinien składać się sok? Z warzyw, owoców, albo ich połączenia. Soki z samych owoców to duża dawka cukru, więc lepiej dodać warzywo. Jeżeli z kolei sok warzywny jest dla nas zbyt... warzywny, to owoc złagodzi jego smak. Taki przysmak dostarczy organizmowi wielką dawkę witamin i składników mineralnych, które nie tracą na wartości podczas sokowania czy blendowania. Jest to świetny sposób na przemycenie składników, których na co dzień unikamy. Nie przepadasz za jarmużem, szpinakiem, selerem albo burakiem? Dodaj je do swoich ulubionych składników – nie zauważysz ich w smaku, ale Twoje ciało zauważy dodatkowe witaminy.
Koktajl stwarza większe możliwości. Oprócz warzyw i owoców możemy wykorzystać płatki owsiane, siemię lniane, spirulinę, nasiona chia, goji, jogurt grecki, kefir lub mleka roślinne. Taki napój może być źródłem zarówno węglowodanów, jak i białka, zdrowych tłuszczów, błonnika i antyoksydantów.
Zupy to świetny pomysł na zimę...i lato
Zupy to świetny posiłek dla osób na diecie. Są sycące, ale nie tuczące. Dodatek skrobiowy pozwoli nam na dłuższe uczucie sytości. Zupy stwarzają też nieskończone możliwości: możemy dodać do nich praktycznie każde warzywo, mięso, ziemniaki, ryby, jajka, ryż, makaron, kasze, jogurt albo oliwę. Tutaj również możemy przemycić składniki, za którymi nie przepadamy: brukselkę, kapustę albo kaszę gryczaną. Możemy wybrać typowo polskie zupy: grochówkę, kapuśniak albo krupnik lub zupy orientalne: tajską, dahl czy pho.
Zupy są też świetnym sposobem na rozgrzanie podczas zimy https://cattering.bydgoszcz.pl/kategoria/gdzie-zdrowo-zjesc/, szczególnie w naszym klimacie. Dodatek cebuli albo czosnku pomoże też we wzmocnieniu odporności. Latem możemy zrobić zimne wersje zup – gazpacho pomidorowe, ogórkowe albo polski chłodnik.
Zupy są też łatwe i szybkie w przygotowaniu i mogą być ugotowane na kilka dni. Zarówno soki, koktajle, jak i zupy pomogą nam w przestrzeganiu zasad ,,zero waste”. Przejrzenie zawartości misy na owoce albo pojemnika na warzywa pozwoli na przygotowanie pełnowartościowego posiłku z produktów, które mogłyby się inaczej zmarnować.
Posiłki w formie płynnej są świetnym dodatkiem do diety - są lekkostrawne, dietetyczne, pełne składników odżywczych i smaku. Każdy może znaleźć coś dla siebie: zupy swojskie albo orientalne, zimne albo ciepłe, koktajle słodkie albo kwaśne. Opcji jest wiele, więc wypróbuj różne przepisy.