Nikka blended whisky jak powstała japońska odmiana whisky?

2 min czytania
Nikka blended whisky  jak powstała japońska odmiana whisky?

Whisky to alkohol, który cieszy się uznaniem wśród koneserów na całym świecie. Z racji, że produkuje się go w różnych zakątkach globu, to jest on dostępny w różnych wariantach. W jaki sposób produkuje się więc whisky w Europie, a w jaki w Japonii?

Jak człowiek stworzył whisky?

Historia whisky rozpoczyna swój bieg w Europie. Początki tego trunku znajdziemy w licznych podaniach czy legendach. Według niektórych twórcą whisky jest sam św. Patryk. Inne mówią o tym, że stoją za tym iryjscy mnisi, którzy od VII wieku produkowali wodę życia aqua vitae. Miała ona wyróżniać się łagodzeniem wszelkich objawów chorobowych i dolegliwości. Podobna przedłużała także ludzki żywot. Szybko zdobyła więc popularność w Szkocji. Pierwsze wzmianki dotyczące wody z jęczmienia pojawiają się natomiast w XVI wieku. Termin whisky” z kolei przyjął się oficjalnie dwieście lat później i jest stosowany do dziś. Łatwo domyślić się, że kolonialne podboje ułatwiły ekspansję tego trunku na pozostałe regiony świata. Osoby wyjeżdżające z Europy do Nowego Świata zabrały ze sobą wiedzę niezbędną do produkcji alkoholu w nowym miejscu.

Nikka blended whisky kto ją stworzył?

Odmienne, od panujących w Irlandii czy Szkocji, warunki naturalne sprawiły, że powstały nowe odmiany whisky. Jęczmień zastąpiono kukurydzą, zmodyfikowano także sposoby destylacji czy przechowywania. W ten sposób narodził się burbon. Trunek ten powstaje w Kentucky, które okrzyknięto światową stolicą tej odmiany whisky. Japończycy natomiast wzorują się na Szkotach. Odpowiedzialny jest za to Masataki Taketsuru, który w 1918 roku udał się do Szkocji, by nauczyć się produkcji wysokiej jakości whisky. Dzięki temu w 1934 roku mógł on otworzyć własną destylarnię. Tak narodziła się kolejna odmiana nikka blended whisky. Tutaj dowiesz się więcej o jej wersjach https://swiat-whisky.sklep.pl/14-blended-whisky-japonska. Nikka blended whisky wyróżnia to, że japońskie destylarnie nie wymieniają się whisky. Dzięki temu blendy powstają w całości w jednym koncernie. Nie przeszkodziło to w żaden sposób wprowadzić na rynek rozmaite odmiany tej whisky. Warto zwrócić uwagę chociażby na bursztynową lub zbożową.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

pulsbydgoszczy_kf
Serwisy Lokalne - Oferta artykułów sponsorowanych