Wyposażenie restauracji na miarę XXI wieku – nowości i ciekawostki ze świata gastronomii

Kultura jedzenia poza domem rozwija się w Polsce bardzo szybko. Coraz więcej Polaków i coraz częściej stołuje się w restauracjach. To tu przychodzimy na śniadania, lunche, obiady i kolacje. Konkurencja na rynku usług gastronomicznych jest coraz większa. Aby przyciągnąć klientów, restauracje chętnie sięgają po nowoczesne sprzęty i akcesoria, które mają ułatwić pracę kucharzy i kelnerów, a gościom uatrakcyjnić pobyt w lokalu. 

Ekologicznie i wydajnie

Kuchnia to serce każdej restauracji. To właśnie od jej wyposażenia restauracji w dużej mierze zależy jakość oferowanych posiłków. Standardem są oczywiście profesjonalne kuchenki, piekarniki i grille z odpowiednim systemem wentylacji, specjalistyczne blaty robocze, zamrażarki, lodówki, zmywarki, pojemniki do przechowywania żywności, roboty kuchenne, miksery, krajalnice oraz drobne akcesoria szefów kuchni takie, jak garnki, patelnie, noże, chochle, miski, czy formy do pieczenia. Obecnie restauratorzy wybierając te podstawowe i niezbędne sprzęty kierują się dwoma nowymi zasadami. Ma być ekologicznie i energooszczędnie oraz bardziej wydajnie. Urządzenia mają być coraz bardziej inteligentne, zautomatyzowane, wielozadaniowe i pobierać minimalną ilość energii elektrycznej. Nowości pojawiają się też w zakresie czyszczenia i mycia kuchni. To efekt po pandemii COVID-19. Trendem są samosterujące i samoczyszczące się urządzenia, czy automatyczne spłukiwanie powierzchni kuchennych strumieniem wodą i dezynfekowanie. Rozwiązania te są oszczędne, bezpieczne dla pracowników oraz znacznie ułatwiają im pracę.

Innowacyjne technologie w restauracjach

Nowoczesna technologia coraz śmielej wkracza do świata gastronomii. Wielu restauratorów decyduje się na wdrażanie zawansowanego oprogramowania informatycznego do zarządzania zamówieniami, w pełni zsynchronizowanego z systemami kuchennymi. Programy IT mają przyspieszyć obsługę, ułatwić kontrolę zapasów i poprawić planowanie zakupów. Niektóre z programów oferują dodatkowe funkcje CRM np. tworzenie profili klientów, programy lojalnościowe, czy dedykowane promocje, które pozwalają na personalizację i zacieśnianie relacji z klientami.

Nagrody Innowacyjna Kuchnia 2024

Barometrem pokazującym w którym kierunku podąża sektor wyposażenia restauracji są doroczne nagrody Kitchen Innovations Award*. W tym roku kapituła konkursu wyróżniła kilkanaście innowacyjnych produktów zaprojektowanych specjalnie dla restauracji. Wśród nich są m.in.:

  • Alpha Grill - robot do przygotowania hamburgerów, który współpracuje ze sztuczną inteligencją, to AI, a nie kucharz rozpoznaje kolor hamburgerów i ocenia ich jakość za pomocą czujników wizyjnych,
  • Aura – innowacyjny system do pakowania próżniowego, wystarczy dotknąć na panelu obraz kategorii żywności, a maszyna automatycznie wybierze jeden z dziesiątek predefiniowanych cykli, zapewniając włączenie lub wyłączenie odpowiednich funkcji,
  • PizzaBot™ - rozwiązanie do pełnej automatyzacji procesu produkcji pizzy, począwszy od formowania ciasta, nakładania sosu i dodatków, aż do wypieku,
  • Rapid Multi Surface Disinfectant Cleaner firmy Ecolab - dezynfekujący środek czyszczący 4 w 1, który skutecznie niszczy patogeny chorobotwórcze, w tym SARS-CoV-2, wirusa grypy typu A i B oraz RSV, nie pozostawia smug oraz ulega biodegradacji.

Sztuczna inteligencja pomoże w obsłudze klientów

Sztuczna inteligencja z impetem wkroczyła do wielu różnych branż i sektorów rynku, także do gastronomii. Choć kelnerzy-roboty to jeszcze wciąż stosunkowo daleka przyszłość, to już dziś warto zawrócić uwagę na te rozwiązania, które z pewnością zmienią oblicze obsługi klientów.

źródło