Twaróg czy można go spożywać na noc?

2 min czytania
Twaróg  czy można go spożywać na noc?

Twaróg na noc- przynosi korzyści, czy szkodzi? Od dawna wiadomo, że twaróg to pożyteczny produkt szeroko stosowany w sporcie i żywieniu dietetycznym. Jednak spory dotyczące tego, kiedy i w jaki sposób najlepiej go spożywać trwa do dziś. Z tego powodu wielu zwolenników zdrowego stylu życia często zastanawia się, czy można go zjeść wieczorem lub nocą jako ostatni posiłek. Odpowiadamy!

twaróg

Dostarczanie pokarmu o późnych porach

Jak pokazuje praktyka, jedzenie w nocy może dodawać dodatkowe kilogramy i negatywnie wpływać na pracę układu pokarmowego, jednak najważniejszy jest bilans kaloryczny np. jeśli nie jedliśmy niemal cały dzień, zjedzenie późnej kolacji nie doprowadzi do przybrania na wadze. Nie wszystko sprowadza się jednak jedynie do ilości spożywanych kalorii. Spożywanie pokarmów, zwłaszcza tłustych i wysokokalorycznych, przyczynia się do zwiększonej produkcji hormonu insuliny, który nie wpływa w najlepszy sposób na procesy metaboliczne. Niestety, w warunkach szybkiego tempa życia nie każdy może zorganizować sobie odpowiedni plan posiłków. Często musimy podjadać przy każdej nadarzającej się okazji, także przed snem, a to stopniowo może prowadzić do pojawienia się niechcianej warstwy tłuszczu. Aby tego uniknąć, możemy skorzystać z rozwiązania jakim jest catering dietetyczny Bydgoszcz i zdrowa dieta pudełkowa.

Jedzenie twarogu na noc

Niekiedy spożycie wieczornej przekąski lub nawet pełnowartościowego posiłku jest konieczne. W takiej sytuacji, aby nie odczuwać bólu brzucha i nie zaburzać naturalnych procesów zachodzących w organizmie, możemy zdecydować się na lekkostrawne i odżywcze produkty. Jednym z nich jest niskotłuszczowy ser twarogowy. Zawiera dostateczną ilość składników odżywczych i przy regularnym stosowaniu przynosi organizmowi znaczne korzyści jak np. normalizacja procesów metabolicznych, wzmocnienie tkanki kostnej, zapobieganie osteoporozie i poprawa motoryki jelit, korzystny wpływ na stan włosów i paznokci. Wysoka zawartość wapnia i fosforu, która znajduje się w twarogu, jest bardzo ważna dla kości, dlatego produkt jest również wskazany kobietom w ciąży, dzieciom i osobom starszym. Twaróg to jeden z lepszych produktów, jeżeli zamierzamy jeść o późnej porze. Ma niską zawartość kalorii i jest dobrze przyswajalny przez organizm, dlatego w rozsądnych ilościach nie stanowi poważnego obciążenia dla układu pokarmowego. Dużą zaletą twarożku jest jego nasycenie aminokwasami oraz kazeiną, białkiem mleka, które stymuluje produkcję hormonu wzrostu. Z tego powodu wiele osób, które starają się zwiększyć masę mięśniową, decydują się na spożywanie twarogu (z innymi lekkimi dodatkami) niedługo przed snem.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

pulsbydgoszczy_kf