Rośliny kawy arabskiej czy też kongijskiej są głównie uprawiane w rejonach, które znajdują się w okolicy równików i zwrotników. Palarnie kawy, które sprawiają, że jest ona tak pyszna i aromatyczna mogą znajdować się jednak na całym świecie. Dlatego i w Polsce możemy być dumni z posiadania dobrych palarni, które wypalają ziarna pochodzące z wielu miejsc w tym indonezyjskiej wyspy Jawa.
Kawa z Jawy
Jawa to jedna z dokładnie 17 508 wysp archipelagu malajskiego należących do Indonezji. Jest to jedna z najważniejszych wysp dla tego wielkiego kraju, gdyż to tam mieści się stolica Indonezji, czyli Dżakarta. Na wyspie Jawie znajduje się również bardzo ważna rzecz, a mianowicie plantacje kawy. Między innymi tam hodowana jest Arabica, a Indonezja pod względem produkcji tego rodzaju kawy jest jednym z liderów, gdyż zajmuje trzecie miejsce na świecie nawet przed Etiopią, z której Arabica się wywodzi. Kawa może być palona jednak praktycznie wszędzie. Dlatego w ofercie, którą posiada polska palarnia kawy Jawa to jedno z miejsc pochodzenia ziaren. Pochodząca stamtąd kawa jest pełna nut brzoskwini, miodu oraz czekolady.
Pochodzącą z Jawy kawę można wykorzystać do na przykład parzenia kawy po turecku. Jest to sposób parzenia kawy z Jemenu, który przypomina rytuał i jest ważnym elementem kultury Turcji, czy też innych krajów z Bałkan, Kaukazu i Środkowego Wschodu. Więcej o parzeniu kawy po turecku można dowiedzieć się na stronie https://blueberryroasters.pl/pl/blog/kawa-po-turecku-jak-zaparzyc-i-podac-1478522916.html. Więcej ciekawej wiedzy można posiąść również dzięki portalowi jakim jest fit4u.com.pl.