Nadmierne wylewanie oleju spożywczego do kanalizacji jest jedną z najbardziej nieetycznych rzeczy, jakie robią restauracje i jest to nielegalne w niektórych miejscach na świecie, więc zaskakujące jest to, że zdarza się to tak często. Restauracje wylewają setki litrów zużytego oleju kuchennego do odpływu każdego miesiąca. Jak wygląda prawidłowa utylizacja oleju spożywczego? Utylizacja oleju spożywczego: prawidłowe podejście w 7 zasadach Większość restauracji ma obowiązek utylizacji oleju. Jeśli nie ma takiego wymogu, nie zanieczyszczaj środowiska wyrzucając olej do kosza lub do odpływu. Oto kilka pomocnych faktów, które warto poznać w ramach prawidłowej utylizacji oleju kuchennego.
- Przechowuj olej w oryginalnych pojemnikach. Jeśli używasz pojemnika z recyklingu, pamiętaj, aby umieścić na nim etykietę, aby było wiadomo jaki to olej.
- Oznacz wszystkie pojemniki datą, kiedy olej został zapakowany i kiedy będzie wyrzucony.
- Nie wylewaj oleju na ziemię lub do kanalizacji. Olej może przedostać się do kanalizacji, powodując zatory i spiętrzenia.
- Nie wylewaj oleju do kanalizacji burzowej. Gdy olej dostanie się do kanalizacji burzowej, może spowodować zatory. Może albo spłynąć do strumieni i rzek, albo wsiąknąć w ziemię.
- Nie wlewaj oleju do otwartych zbiorników na ścieki. Olej w ściekach spowoduje zatory i spiętrzenia.
- Nie należy używać oleju spożywczego do innych celów niż gotowanie. Ponowne użycie oleju może obniżyć jego wartość odżywczą i wprowadzić toksyczne substancje do pożywienia.
- Nie należy palić oleju kuchennego.
Na czym polega usługa usuwania oleju i tłuszczu?
Usługa usuwania oleju i tłuszczu odnosi się do usuwania olejów i tłuszczów ze ścieków. Proces usuwania oleju usuwa tłuszcze, oleje i smary ze zbiorników. Odpady są mieszaniną tłuszczów, olejów, smarów, wody i zemulgowanych węglowodorów. Niektóre odpady, które trafiają do systemów kanalizacyjnych są biodegradowalne, ale niektóre są niebiodegradowalne - i dlatego potrzebna jest pomoc.
Biodegradowalne odpady są normalną częścią strumienia ścieków. Biodegradowalne odpady powstają, gdy tłuszcze, oleje i smary są rozkładane przez bakterie obecne w ściekach.
Niebiodegradowalne odpady są substancją szkodliwą dla środowiska. Kiedy nieulegający biodegradacji odpad jest wypłukiwany przez systemy kanalizacyjne, gromadzi się w nich i zanieczyszcza środowisko. Jest gorszy dla środowiska niż biodegradowalny, ponieważ pozostaje w systemach kanalizacyjnych i nie jest rozkładany przez bakterie. Ostatecznie, nieulegający biodegradacji odpad trafia do zbiorników wodnych, takich jak jeziora, rzeki i oceany.
Właściciele restauracji muszą być świadomi, tak jak każdy właściciel firmy, wpływu, jaki ich wybory mają na środowisko. Kiedy restauracje wybierają usługi usuwania odpadów, powinny wybrać opcje, które ograniczają ich wpływ na środowisko. Firma specjalizująca się w utylizacji oleju spożywczego niebiodegradowalnego odbiera zużyty olej kuchenny z restauracji, następnie przetwarza go i grupuje z innymi zużytymi olejami kuchennymi wyprodukowanymi w całym kraju. Olej jest następnie zbierany i wysyłany ciężarówką do rafinerii w celu przetworzenia go na biodiesel, paliwo wytwarzane z zużytego oleju spożywczego. Dobrym pomysłem jest więc skorzystanie z usług firmy Trafin Oil - dowiedz się więcej o usłudze odbioru zużytego oleju.