To już nie czasy kiedy najlepsze burgery w Warszawie mogliśmy zjeść tylko w popularnych fast foodowych lokalach. Aktualnie przygotowywanie pysznych burgerów, urosło już niemal do rangi sztuki, a samo danie cieszy się ogromną popularnością wśród wielu klientów restauracji. Oprócz odwiedzania burgerowni, warto wiedzieć też jak samemu przygotować najlepszego burgera.

Najważniejszy składnik – mięso

Bardzo wysokiej jakości mięso wołowe to podstawa wszystkich najlepszych burgerów w Warszawie http://wypasburger.pl i z pewnością w każdym innym mieście. Ważna jest rasa krowy z jakiej pochodzi mięso, ale też nie można zapominać o tym, żeby nie było ono zbyt chude. Warto postarać się by zawierało przynajmniej 20% tłuszczu. Istotny jest także wybór konkretnej części mięsa. Można zdecydować się na samodzielne zmielenie mięsa i uformowanie burgera. Gotowe kotlety nie są w stanie nawiązać do świeżego, wysokiej jakości mięsa jakie jesteśmy w stanie kupić w dobrym sklepie. Najlepszymi częściami na burgera, będą zatem chociażby karkówka, antrykot, łopatka czy też ligawa.

Przygotowanie mięsa

Podchodząc całkowicie poważnie do przygotowania burgera, można zauważyć, że nie jest to jednak takie proste, jak mogłoby się wydawać. Najważniejsze jest odpowiednie obchodzenie się z mięsem. Zanim położymy mięso na grilla lub patelnie warto wiedzieć, że nie musi ono osiągnąć temperatury pokojowej. Powinno się je właśnie smażyć zaraz po wyjęciu z lodówki. W przeciwieństwie do kotletów mielonych, nie dodaje się do nich bułki, jajka ani innych dodatków. Mięsa nie należy również zbyt mocno ugniatać, wystarczy delikatnie go uformować, aby osiągnąć po smażeniu jego idealną miękkość i soczystość. Przygotowane mięso wystarczy usmażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, a najlepiej na grillu. Jeżeli kotlety zostały odpowiednio uformowane, to od dwóch do trzech minut na każdą stronę kotleta w zupełności wystarczy.

Jak przygotować najlepszego burgera

Odpowiednie pieczywo - bułka

Kiedy już wiemy jak zajęć się mięsem, czas zadbać o jego odpowiednią oprawę w postaci pieczywa najlepszej jakości. Bułka powinna przyjąć wszelkie aromaty od mięsa, ale też utrzymać swą chrupkość. Na szczęście coraz rzadziej sięga się po „sztuczne” i napompowane bułki do burgerów. Wymagający klienci i najlepsi szefowie kuchni są świadomi roli pieczywa w daniu jakim jest burger. To właśnie ono jest gwarantem tych twardszych struktur, które poczujemy już podczas pierwszego kęsa burgera. Aktualnie wybór dobrych bułek jest przeogromny. Najpopularniejsze są jednak te pszenne, które świetnie komponują się z wołownią. Nic nie stoi na przeszkodzie aby pieczywo było również bezglutenowe. Wszystko jest kwestią gustu, preferencji i możliwości. Warto jednak pamiętać, że kluczem chrupkości jest uprzednie przypieczenie bułek.

Idealnie dobrane dodatki

Mając już przygotowane głównie składniki burgera, wystarczy tylko uzupełnić go o odpowiednio dobrane dodatki, które świetnie podkreślą smak mięsa, lub nadadzą mu nowych niepowtarzalnych posmaków. W doborze dodatków ogranicza nas tylko wyobraźnia. Połączyć mięso z bułką można dosłownie ze wszystkim. Należy jednak pamiętać aby używać wyłącznie świeżyć warzyw i sosów, które są wysokiej jakości. Bardzo popularnymi dodatkami do burgerów są m.in. boczek czy też jajko sadzone. Coraz popularniejsze stają się też dodatki owocowe jak np. gruszka czy też ananas. Chcąc uzyskać bardziej regionalnego burgera, chociażby w góralskim stylu można dodać do niego, oscypka, grzyby i żurawinę. W Warszawie najlepsze burgery są właśnie przygotowywane według takich zasad.