Dieta niskowęglowodanowa: co musisz o niej wiedzieć

Dieta niskowęglowodanowa to dieta, która ogranicza spożycie węglowodanów. Dieta niskowęglowodanowa może być przydatna w przypadku utraty wagi, cukrzycy i innych schorzeń.

W tym artykule omówimy korzyści z diety niskowęglowodanowej. Powiemy jak rozpocząć dietę niskowęglowodanową, jak ją utrzymać oraz jakie pokarmy są dozwolone na diecie niskowęglowodanowej i jakie pokarmy nie są dozwolone. A jeżeli szukasz więcej informacji o diecie low carb, koniecznie sprawdź catering dietetyczny w Bydgoszczy, który spełnia wszystkie potrzeby osób na diecie low-carb.

Jakie są zalety diety niskowęglowodanowej?

Dieta niskowęglowodanowa może być świetnym sposobem na odchudzanie. Zasadniczo spowoduje to, że zjesz mniej kalorii niż dieta bogata w węglowodany, a to może spowodować utratę wagi. Diety niskowęglowodanowe są również dobre dla osób z cukrzycą lub zespołem metabolicznym, ponieważ pomagają obniżyć poziom cukru we krwi i insuliny.

Jakie są wady diety niskowęglowodanowej?

Dieta niskowęglowodanowa to dieta, która ogranicza spożycie węglowodanów do mniej niż 130 gramów dziennie.

Dieta niskowęglowodanowa może być bardzo korzystna dla osób z nadwagą, cukrzycą typu 2 lub wysokim poziomem cholesterolu. Ale niektórzy ludzie mogą odczuwać skutki uboczne, takie jak zaparcia i bóle głowy.

Dieta low-carb dla kogo będzie dobrym rozwiązaniem?

Dieta niskowęglowodanowa nie jest nową koncepcją. Na początku XX wieku lekarz William Howard Hay spopularyzował ideę jedzenia tylko mięsa, jajek i kilku warzyw. Uważał, że ta dieta pomoże ludziom schudnąć.

Okazuje się, że miał rację. Dieta niskowęglowodanowa może pomóc Ci schudnąć, ponieważ zmniejsza apetyt i zwiększa spalanie tłuszczu poprzez wykorzystanie ketonów jako energii zamiast glukozy z węglowodanów.

Oprócz utraty wagi, niektórzy ludzie, którzy jedzą mniej węglowodanów, zauważają również, że mają więcej energii i jaśniejsze myślenie.