Polacy grillują wszystko i wszędzie. Wielu uważa nawet, że to nasz sport narodowy. Trudno się z tym nie zgodzić, szczególnie jeśli spojrzymy na statystykę mówiącą o tym, że przynajmniej raz w roku grilluje ponad 90% z nas. Co ciekawe spora część osób pasjonujących się grillowaniem zamienia klasyczne rozwiązania i wybiera grill gastronomiczny. Czy to jednak ma sens?

Co grillują Polacy?

Na rodzimych rusztach od lat króluje klasyczna kiełbasa. Zmienia się jednak jej ilość. Wbrew postępującej modzie na zdrowe odżywianie, kiełbas na grillach jest coraz więcej. Drugie miejsce w rankingu popularności zajmuje marynowana karkówka, a trzecie kaszanka.

Drobne zmiany w podejściu do żywienia są jednak widoczne również w preferencjach. Coraz więcej grilluje się skrzydełek z kurczaka, ryb oraz warzyw. Na ruszta chętnie trafią również pieczywo i steki. Co ciekawe, z roku na rok rośnie liczba spożywanych potraw z grilla. Nic więc dziwnego, że coraz mniejszą popularnością cieszą się małe grille, a chętniej wybierane są duże grille gastronomiczne.

Kto lubi stać przy grillu?

Dla Polaków grillowane danie niekoniecznie oznaczają pomysł na obiad lub kolacje. Wiele osób uznaje jego rozpalenie jako idealną okazję do spotkania się z przyjaciółmi, czy też rodziną. Chętnie grilluje się również na łonie natury - w okresie letnim wszelkiego rodzaju parki i łąki wypełnione są osobami, które uwielbiają dania przygotowane w ten sposób.

Grill gastronomiczny do użytku prywatnego - czy to ma sens?

Nie ma większego zaskoczenia w tym, że z grilli gastronomicznych chętniej korzystają mężczyźni. To właśnie oni stanowią aż 70 proc. wszystkich osób, które tak spędzają czas. Głównie są to osoby w przedziale wiekowym 18-24 oraz 36-40. Jak zatem widać, grill potrafi łączyć pokolenia.

Grill gastronomiczny - jak go wykorzystać?

Zmieniające się zwyczaje grillowe Polaków obejmują również sprzęt, z którego korzystają. Dużą popularnością cieszą się nadal grille jednorazowe, które sprawdzają się podczas studenckich imprez, czy też spontanicznych wypadów. Stosunkowo łatwo jest je używać, a następnie posprzątać. Coraz chętniej Polacy korzystają również z większych rozmiarów. Rekordy popularności biją grille gastronomiczne.

Rozwiązanie to jest od dawna doskonale znane restauratorom. Wielu z nich chętnie korzysta z większych grilli, dzięki którym mogą w okresie letnim przygotowywać smażone kiełbasy, kurczaki, czy też karkówki. Takie dania cieszą się ogromną popularnością podczas plenerowych imprez. Grill gastronomiczny może jednak zostać wykorzystany również inaczej.

Coraz chętniej wybierają go również użytkownicy prywatni. Większy grill to doskonały powód do zorganizowania większej imprezy w swoim ogrodzie. Można z powodzeniem przygotować na nim dania nawet dla kilkudziesięciu osób. Otwiera to więc wiele nowych możliwości - można samodzielnie organizować takie przyjęcia jak urodziny dziecka, rocznicy, czy też spotkania z przyjaciółmi. Jednego można być pewnym - nikt z takich przyjęć na pewno nie wyjdzie głodny.